| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kamax Spowolniony
|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 3:24 pm Temat postu: Joomla 1.0.13 i moduły wyświetlające losowe artykuły |
|
|
Witam! Mam serwis postawiony na joomli 1.0.13 , dziennie ok 1.5 - 2 tys uu. Zainstalowany mam tam moduł wyświetlający losowo skróty artykułów razem z miniaturką fotki ( na każdej podstronie serwisu wyświetla co innego ) . Czy Hyper refresher będzie działał poprawienie i bez problemów z tym? I czy jak zmieni się zawartość ( np. doda ktoś komentarz) to odświeża się cały serwis czy tylko ta strona z komentem?
PS. Chwalony na stronie Joomli komponent do zaawansowanego cechowania jaccelerator nie bardzo sobie radzi z modułami zmieniającymi zawartość wraz z każdym odświeżeniem strony i często rozwala mi stronę w miejscu gdzie jest ten moduł |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SoofMan Warp 13 ;)

|
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 4:09 pm Temat postu: Re: Joomla 1.0.13 i moduły wyświetlające losowe artykuły |
|
|
| kamax napisał: | | Witam! Mam serwis postawiony na joomli 1.0.13 , dziennie ok 1.5 - 2 tys uu. Zainstalowany mam tam moduł wyświetlający losowo skróty artykułów razem z miniaturką fotki ( na każdej podstronie serwisu wyświetla co innego ) . Czy Hyper refresher będzie działał poprawienie i bez problemów z tym? |
Będzie działał w 100% OK, jeżeli formularz dodawania komentarzy będzie odwoływał się do index.php.
Jeżeli się nie odwołuje, to do skryptu do którego formularz się odwołuje należy wkleić nagłówek i stopkę Hypercachera.
Jeżeli nie chcesz się sam bawić, to powiedz mi co to za rozszerzenie Joomli, to ja to zrobię i wyślę ci instrukcję instalacyjną
| kamax napisał: |
I czy jak zmieni się zawartość ( np. doda ktoś komentarz) to odświeża się cały serwis czy tylko ta strona z komentem?
|
Odświeża się cały serwis, ale nie natychmiast tylko stopniowo, w miarę jak ludzie "klikają".
PS. Chwalony na stronie Joomli komponent do zaawansowanego cechowania jaccelerator nie bardzo sobie radzi z modułami zmieniającymi zawartość wraz z każdym odświeżeniem strony i często rozwala mi stronę w miejscu gdzie jest ten moduł |
Widać czasami tak jest, że najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamax Spowolniony
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamax Spowolniony
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Hypercacher Refresher GZIP niestety okazał się chyba zabójczy. Właśnie zablokowali mi bazę z uzasadnieniem, że "Co kilka godzin przez kilka minut
"zarzyna" wręcz serwer". Wcześniej, aż takich problemów nie było. Zainstalowałem php_hypercacher_standard_v1.950 teraz
PS. Jakie są ustawienia w odświeżaniu hypera standard. Co ile czasu odświeża się cały serwis? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SoofMan Warp 13 ;)

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 3:55 pm Temat postu: |
|
|
| kamax napisał: | Hypercacher Refresher GZIP niestety okazał się chyba zabójczy. Właśnie zablokowali mi bazę z uzasadnieniem, że "Co kilka godzin przez kilka minut
"zarzyna" wręcz serwer".
|
Hmmm.... To się zgadza, bo hypercacher Refresher ma standardowe ustawienia odświeżania cache 3 godziny.
OK. Lepiej nie używaj Hypercachera Refresher w średowisku produkcyjnym z dużym obciążeniem servera, bo nie testowałem tej wersji jeszcze przy dużym obciążeniu.
Używaj więc tylko wersji Standard. Wersje Standard i Standard GZIP są przetestowane (i nadal używane) w warunkach wysokiego obciążenia (http://www.nowebiuro.pl)
Wcześniej, aż takich problemów nie było. Zainstalowałem php_hypercacher_standard_v1.950 teraz
PS. Jakie są ustawienia w odświeżaniu hypera standard. Co ile czasu odświeża się cały serwis? |
W hypercacherze standard co godzinę (3600 sekund). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamax Spowolniony
|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 4:59 pm Temat postu: |
|
|
| Czyli jak ktoś doda komentarz, to dopiero max po godzinie się on pojawi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SoofMan Warp 13 ;)

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 9:40 pm Temat postu: |
|
|
| kamax napisał: | | Czyli jak ktoś doda komentarz, to dopiero max po godzinie się on pojawi? |
1. Niekoniecznie. Jak się ktoś zaloguje, to zobaczy od razu. Niezalogowani zobaczą zwykle po godzinie, ale też niekoniecznie - mogą zobaczyć od razu jeżeli użyją jakiegoś formularza.
2. Ten czas można zmienić w ustawieniach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamax Spowolniony
|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 9:45 am Temat postu: |
|
|
| A jest możliwość, żeby komentarze były odseparowane od Hypera? Mój serwis na Joomli ma ok 2 tys uu/dzień i komentarze ludzie chętnie zostawiają. Odświeżanie ustawiłem na więcej niż godzinę |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SoofMan Warp 13 ;)

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 6:37 pm Temat postu: |
|
|
| kamax napisał: | | A jest możliwość, żeby komentarze były odseparowane od Hypera? |
Z wyłączeniem cache dla dodawania komentarzy nie ma dużego problemu. Wystarczy dodać 2-3 linijki kodu do Hypercachera i twojej strony.
Gorzej z wyświetlaniem komentarzy. To nie bardzo da się zcache'ować osobno, bo w Hyperze strona cacheowana jest w całości, a nie w kawałkach.
Trzeba by napisać skrypt AJAX który będzie ładował komentarze osobno - taki skrypt da się zcache'ować oddzielnie.
| kamax napisał: | | Mój serwis na Joomli ma ok 2 tys uu/dzień i komentarze ludzie chętnie zostawiają. Odświeżanie ustawiłem na więcej niż godzinę |
No cóż... więc niektórzy zobaczą dodane komentarze z opóźnieniem (chyba że sami dodadzą komentarz, wyszukają albo użyją jakiegoś formularza - wtedy zobaczą od razu).
Na razie nie wymyśliłem jeszcze nic takiego co było by tak szybkie jak Hypercacher a jednocześnie tak uniwersalne żeby dało się to stosować selektywnie do różnych fragmentów strony.
Jak na coś wpadnę to dam znać i wypuszczę nowy skrypt : Hyper-Partial-Cacher - |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|