Forum Forum PHP Hypercachera Strona Główna Forum PHP Hypercachera
Dyskusje z dopalaczem ;)

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Joomla 1.0.13 i moduły wyświetlające losowe artykuły

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PHP Hypercachera Strona Główna -> PHP-Hypercacher i CMSy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamax
Spowolniony

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 3:24 pm    Temat postu: Joomla 1.0.13 i moduły wyświetlające losowe artykuły Odpowiedz z cytatem

Witam! Mam serwis postawiony na joomli 1.0.13 , dziennie ok 1.5 - 2 tys uu. Zainstalowany mam tam moduł wyświetlający losowo skróty artykułów razem z miniaturką fotki ( na każdej podstronie serwisu wyświetla co innego ) . Czy Hyper refresher będzie działał poprawienie i bez problemów z tym? I czy jak zmieni się zawartość ( np. doda ktoś komentarz) to odświeża się cały serwis czy tylko ta strona z komentem?
PS. Chwalony na stronie Joomli komponent do zaawansowanego cechowania jaccelerator nie bardzo sobie radzi z modułami zmieniającymi zawartość wraz z każdym odświeżeniem strony i często rozwala mi stronę w miejscu gdzie jest ten moduł
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
SoofMan
Warp 13 ;)

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 4:09 pm    Temat postu: Re: Joomla 1.0.13 i moduły wyświetlające losowe artykuły Odpowiedz z cytatem

kamax napisał:
Witam! Mam serwis postawiony na joomli 1.0.13 , dziennie ok 1.5 - 2 tys uu. Zainstalowany mam tam moduł wyświetlający losowo skróty artykułów razem z miniaturką fotki ( na każdej podstronie serwisu wyświetla co innego ) . Czy Hyper refresher będzie działał poprawienie i bez problemów z tym?

Będzie działał w 100% OK, jeżeli formularz dodawania komentarzy będzie odwoływał się do index.php.

Jeżeli się nie odwołuje, to do skryptu do którego formularz się odwołuje należy wkleić nagłówek i stopkę Hypercachera.

Jeżeli nie chcesz się sam bawić, to powiedz mi co to za rozszerzenie Joomli, to ja to zrobię i wyślę ci instrukcję instalacyjną

kamax napisał:

I czy jak zmieni się zawartość ( np. doda ktoś komentarz) to odświeża się cały serwis czy tylko ta strona z komentem?

Odświeża się cały serwis, ale nie natychmiast tylko stopniowo, w miarę jak ludzie "klikają".

kamax napisał:

PS. Chwalony na stronie Joomli komponent do zaawansowanego cechowania jaccelerator nie bardzo sobie radzi z modułami zmieniającymi zawartość wraz z każdym odświeżeniem strony i często rozwala mi stronę w miejscu gdzie jest ten moduł

Widać czasami tak jest, że najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze... Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kamax
Spowolniony

PostWysłany: Sro Paź 31, 2007 9:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zainstalowałem Hypera na joomli. Jacceleratora wywaliłem i wyłączyłem cache joomli. Zobaczymy co będzie. Do komentów używam tegohttp://www.joomlapl.com/component/option,com_remository/func,fileinfo/id,226/
Powrót do góry
kamax
Spowolniony

PostWysłany: Czw Lis 01, 2007 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hypercacher Refresher GZIP niestety okazał się chyba zabójczy. Właśnie zablokowali mi bazę z uzasadnieniem, że "Co kilka godzin przez kilka minut
"zarzyna" wręcz serwer". Wcześniej, aż takich problemów nie było. Zainstalowałem php_hypercacher_standard_v1.950 teraz
PS. Jakie są ustawienia w odświeżaniu hypera standard. Co ile czasu odświeża się cały serwis?
Powrót do góry
SoofMan
Warp 13 ;)

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 3:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kamax napisał:
Hypercacher Refresher GZIP niestety okazał się chyba zabójczy. Właśnie zablokowali mi bazę z uzasadnieniem, że "Co kilka godzin przez kilka minut
"zarzyna" wręcz serwer".

Hmmm.... To się zgadza, bo hypercacher Refresher ma standardowe ustawienia odświeżania cache 3 godziny.

OK. Lepiej nie używaj Hypercachera Refresher w średowisku produkcyjnym z dużym obciążeniem servera, bo nie testowałem tej wersji jeszcze przy dużym obciążeniu.

Używaj więc tylko wersji Standard. Wersje Standard i Standard GZIP są przetestowane (i nadal używane) w warunkach wysokiego obciążenia (http://www.nowebiuro.pl)

kamax napisał:

Wcześniej, aż takich problemów nie było. Zainstalowałem php_hypercacher_standard_v1.950 teraz
PS. Jakie są ustawienia w odświeżaniu hypera standard. Co ile czasu odświeża się cały serwis?

W hypercacherze standard co godzinę (3600 sekund).
Powrót do góry
kamax
Spowolniony

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jak ktoś doda komentarz, to dopiero max po godzinie się on pojawi?
Powrót do góry
SoofMan
Warp 13 ;)

PostWysłany: Pią Lis 02, 2007 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kamax napisał:
Czyli jak ktoś doda komentarz, to dopiero max po godzinie się on pojawi?

1. Niekoniecznie. Jak się ktoś zaloguje, to zobaczy od razu. Niezalogowani zobaczą zwykle po godzinie, ale też niekoniecznie - mogą zobaczyć od razu jeżeli użyją jakiegoś formularza.

2. Ten czas można zmienić w ustawieniach.
Powrót do góry
kamax
Spowolniony

PostWysłany: Pon Lis 12, 2007 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jest możliwość, żeby komentarze były odseparowane od Hypera? Mój serwis na Joomli ma ok 2 tys uu/dzień i komentarze ludzie chętnie zostawiają. Odświeżanie ustawiłem na więcej niż godzinę
Powrót do góry
SoofMan
Warp 13 ;)

PostWysłany: Pon Lis 12, 2007 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kamax napisał:
A jest możliwość, żeby komentarze były odseparowane od Hypera?

Z wyłączeniem cache dla dodawania komentarzy nie ma dużego problemu. Wystarczy dodać 2-3 linijki kodu do Hypercachera i twojej strony.

Gorzej z wyświetlaniem komentarzy. To nie bardzo da się zcache'ować osobno, bo w Hyperze strona cacheowana jest w całości, a nie w kawałkach.

Trzeba by napisać skrypt AJAX który będzie ładował komentarze osobno - taki skrypt da się zcache'ować oddzielnie.

kamax napisał:
Mój serwis na Joomli ma ok 2 tys uu/dzień i komentarze ludzie chętnie zostawiają. Odświeżanie ustawiłem na więcej niż godzinę

No cóż... więc niektórzy zobaczą dodane komentarze z opóźnieniem (chyba że sami dodadzą komentarz, wyszukają albo użyją jakiegoś formularza - wtedy zobaczą od razu).

Na razie nie wymyśliłem jeszcze nic takiego co było by tak szybkie jak Hypercacher a jednocześnie tak uniwersalne żeby dało się to stosować selektywnie do różnych fragmentów strony.

Jak na coś wpadnę to dam znać i wypuszczę nowy skrypt : Hyper-Partial-Cacher -Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum PHP Hypercachera Strona Główna -> PHP-Hypercacher i CMSy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: